Google+

Мандрівки святими місцями

Кожного, хто цікавиться історією та минувщиною, а також не байдужий до духовних пошуків, я запрошую до спілкування:
читайте, залишайте коментарі, діліться своїми думками, задавайте питання!

суботу, 23 серпня 2008 р.

ІЗРАЇЛЬ. Віфлеєм: місто Давидове


Віфлеєм


місто, в якому народився Ісус. Печера на полі пастухів, Церква Різдва...

Віфлеєм - це стародавнє місто на західному березі Йордану, неподалік Єрусалима, що в часи патріарха Якова мало назву Ефрафа - там поховано його дружину Рахіль, матір Йосипа та Веніямина. Це було приблизно за 2000 років до народження Христа.
Пізніша назва міста, яка й збереглася донині - Бейт-Лехем - означає Дім Хлібу.
Тут також народися пастушок Давид, якого Бог обрав царем Ізраїлю і від якого, обіцяв через пророків, має народитися Христос, Спаситель світу:

А ти, Віфлеєме-Єфрате, хоч малий ти у тисячах Юди, із тебе Мені вийде Той, що буде Владика в Ізраїлі, і віддавна постання Його, від днів віковічних.
Тому Він їх видасть до часу, аж поки ота не породить, що має родити, а останок братів Його вернеться до Ізраїлевих синів.
І стане, і буде Він пасти Господньою силою, величністю Ймення Господа Бога Свого. І осядуть вони, бо Він стане великий тепер аж до кінців землі! Книга пророка Міхея, розділ 5
Це пророцтво й здійснилося у Віфлеємі 2000 років тому:
І трапилося тими днями, вийшов наказ царя Августа переписати всю землю. Цей перепис перший відбувся тоді, коли владу над Сирією мав Квіріній. І всі йшли записатися, кожен у місто своє. Пішов теж і Йосип із Галілеї, із міста Назарету, до Юдеї, до міста Давидового, що зветься Віфлеєм, бо походив із дому та з роду Давидового, щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна. І сталось, як були вони там, то настав їй день породити.
І породила вона свого Первенця Сина, і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них...
А в тій стороні були пастухи, які пильнували на полі, і нічної пори вартували отару свою.
Аж ось Ангол Господній з'явивсь коло них, і слава Господня осяяла їх. І вони перестрашились страхом великим... Та Ангол промовив до них: Не лякайтесь, бо я ось благовіщу вам радість велику, що станеться людям усім. Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. А ось вам ознака: Дитину сповиту ви знайдете, що в яслах лежатиме. І ось раптом з'явилася з Анголом сила велика небесного війська, що Бога хвалили й казали: Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!
І сталось, коли Анголи відійшли від них в небо, пастухи зачали говорити один одному: Ходім до Віфлеєму й побачмо, що сталося там, про що сповістив нас Господь. І прийшли, поспішаючи, і знайшли там Марію та Йосипа, та Дитинку, що в яслах лежала. А побачивши, розповіли про все те, що про Цю Дитину було їм звіщено. І всі, хто почув, дивувались тому, що їм пастухи говорили... А Марія оці всі слова зберігала, розважаючи, у серці своїм. Пастухи ж повернулись, прославляючи й хвалячи Бога за все, що почули й побачили, так як їм було сказано.
Коли ж виповнились вісім день, щоб обрізати Його, то Ісусом назвали Його, як був Ангол назвав, перше ніж Він в утробі зачався.
Євангеліє від Луки, 2 розділ
336 року за вказівкою римського імператора Костянтина на місці народження Ісуса споруджено Храм Різдва Христового. 529 року храм згорів під час повстання самаритян, згодом був відбудований при імеператорі Юстініані і пізніше ще не раз постраждав від землетрусів та пожеж.

Немає коментарів:

Дописати коментар