Google+

Мандрівки святими місцями

Кожного, хто цікавиться історією та минувщиною, а також не байдужий до духовних пошуків, я запрошую до спілкування:
читайте, залишайте коментарі, діліться своїми думками, задавайте питання!

четвер, 28 серпня 2008 р.

ІЗРАЇЛЬ. Єрусалим: Церква "Отче наш"


Отче наш


Церква "Отче наш" на Оливній горі. 


Ісус любив молитися. Для молитви він йшов далі від юрби і повсякдення та підіймався в гори, де можна було усамітнитися й віддатися спілкуванню з Богом. Євангеліє від Луки розповідає нам, що коли вдень Ісус навчав у Храмі, то вночі молився. Одного разу на Оливній горі, після чергової молитви, учні Ісуса Христа попросили його навчити їх молитися, як Іван Хреститель навчив своїх учнів. Ісус відповів їм:


Коли молитеся, говоріть: 
Отче наш, що єси на небесах! 
Нехай святиться Ім'я Твоє, 
нехай прийде Царство Твоє, 
нехай буде воля Твоя, 
як на небі, так і на землі.
Хліба нашого насущного 
дай нам на кожний день.
І прости нам наші гріхи, 
бо й самі ми прощаємо 
кожному боржникові нашому. 
І не введи нас у випробовування, 
але визволи нас від лукавого!
Євангеліє від Луки, 11


З Оливної гори добре видно стародавній Єрусалим, а внизу, на її схилах, знаходиться Гефсиманський сад. На місці ж, де Ісус дав учням взірець молитви, споруджено церкву Pater Noster. 

Історія її виникнення пов'язана з італійкою Аурелією де Боссі, що жила у 19 столітті та була родичкою Наполеона ІІІ, принцесою де ля Тур де Оверн. Вона провадила розкішне життя дами з вищого світу, тричі виходила заміж, захоплювалася різними видами мистецтва. Але справжню втіху Аурелія мала від молитви "Отче наш", яку вона вважала великим одкровенням Ісуса для всіх  людей. Саме тому сімнадцять років свого життя принцеса присвятила пошукам "того самого місця" на Елеонській горі. Зрештою їй пощастило: розкопки виявили стародавній грот, який Аурелія проголосила місцем Господньої молитви. Вона ж забезпечила і спорудження церкви, а потому передала її у власність католицького Ордену Кармеліток.

Нині на стінах та в галереях монастиря Pater Noster викладено мозаїкою молитву "Отче наш" майже всіма мовами світу. Знайшов я там українську, російську і навіть... старослов'янську.

Немає коментарів:

Дописати коментар