Google+

Мандрівки святими місцями

Кожного, хто цікавиться історією та минувщиною, а також не байдужий до духовних пошуків, я запрошую до спілкування:
читайте, залишайте коментарі, діліться своїми думками, задавайте питання!

четвер, 10 грудня 2009 р.

ЛІВАН. Тир: пророцтво здійснилося!


Настав час поговорити про біблійні пророцтва, що здійснилися в історії країн та народів, міст та цивілізацій.
Ось загадка: місто Тир. В давнину це було одне з найбільших торгових міст Середземномор'я. В Біблії воно згадується багато разів. І нині воно є, в Лівані, на березі моря. Багато руїн збереглося, є, на що подивитися, але... це руїни пізніших римських споруд.
Римські руїни в Тирі
А від біблійного Тиру не лишилося каменя на камені, буквально. На його місці тепер - гола скеля. Як таке могло статися?
А діло було так:

І сталося одинадцятого року, першого дня місяця, було слово Господнє до мене таке:
Сину людський, за те, що Тир говорить на Єрусалим: Ага! зламалися це двері народів, він звертається до мене, і я насичуся, бо він знищений, тому так говорить Господь Бог: Ось Я на тебе, Тире, і підійму на тебе багато народів, як море підіймає свої хвилі... І понищать вони мури Тиру, і повалять башти його, і вимету з нього порох його, і оберну його на голу скелю...
Він буде серед моря місцем розтягнення неводу, бо Я сказав це, говорить Господь Бог, і стане він за здобич для народів, а його дочки, що на полі, будуть побиті мечем, і пізнають вони, що Я Господь! Бо так говорить Господь Бог: Ось Я спроваджу до Тиру Навуходоносора, вавилонського царя, з півночі, царя над царями, з конем і колесницею та з верхівцями, і з ними натовп, і численний народ. Він позабиває на полі дочок твоїх мечем, і зробить на тебе башту, і насипле на тебе вала, і поставить проти тебе щита... І дасть муролома на мури твої, і порозбиває мечами своїми він башти твої! Від надміру коней його закриє тебе їхня курява, від цокоту вершника, колеса та колесниці затремтять твої мури, як буде він входити в брами твої, як входять до міста з розламаним муром... Копитами коней своїх він потопче усі твої вулиці, позабиває мечем твій народ, і на землю попадають пам'ятники твоєї могутности...


І вони розграбують багатство твоє, і пограбують товари твої, і порозвалюють мури твої, і порозбивають доми твої пишні, а каміння твоє, і дерева твої, і навіть твій порох вони поскидають у воду!... І Я припиню розлягання пісень твоїх, і бренькіт гусел твоїх більше чутий не буде... І зроблю тебе голою скелею, станеш місцем розтягнення сітки, і більше не будеш збудований, бо я, Господь, це сказав, Господь Бог промовляє! 

Книга пророка Єзекіїля, розділ 26

В першій частині Єзекіїль говорить конкретно про Вавілонського царя.
А здійснилося це 586 р. до н.е. (приблизно через рік). Але до того часу, коли війська Навуходоносора увірвалися в місто, мешканці Тиру втекли з усім добром на острів, що був неподалік від берега. Це їх врятувало, бо у Навуходоносора не було човнів для переправи - він же наступав суходолом.

Наступні 240 років місто Тир зоставалося руїною, а його мешканці продовжували життя на острові. А 333 року до н.э. до них завітав... Олександр Македонський! Та, прибувши на місце славетного Тиру, він знайшов там лише руїни. На острів він також не міг напасти -
мешканців було попереджено про його наступ, тож вони спорудили потужну підводну загорожу (штучні рифи), причому ці загорожі були споруджені таким чином, щоб їх не заносило піском від приливів-відливів. Олександр усе зрозумів - при спробі напасти з моря, човнами, він втратить флот. Тут мешканці розслабилися, мовляв, спрацювало! Пронесло! Але вони недооцінили винахідливість Олександра:
вперше в історії воєн та облог він винайшов оригінальний спосіб дістати їх: побудувати дорогу між материком та островом і по ній завести армію на острів, щоб дістатися до скарбів.
Але, уявіть лише, у ті часи, коли не було кар'єрних самоскидів та гірських комбайнів, де взяти стільки матеріалу? Дуже просто: матеріал вони взяли... з міста Тиру, що лежало в руїнах.
Олександр спрямував на цю справу усю свою величезну армію, і вони, камінь за каменем,  цеглина за цеглиною, колода за колодою, все винесли й вкинули в море. Але цього ще було недостатньо! Тоді вони зішкребли всю землю, до твердої породи, і теж вкинули в море.
Так точно, до дрібниць, здійснилося пророцтво Єзекіїля! На місці Тиру залишилася гола скеля.
Задумайтеся: пророк, що жив задовго до цих подій, не зміг сам від себе вигадати таку історію. Це Бог наперед визначив та оголосив, провчивши тих, хто зловтішається з чужої біди та ще намагається скористатися з неї:
за те, що Тир говорить на Єрусалим: Ага! зламалися це двері народів, він звертається до мене, і я насичуся, бо він знищений...
За те його мешканці, спадкоємці слави Тиру, загинули від меча Олександра та його війська, а усі їхні скарби, накопичені за багато століть торгівлі та процвітання, перейшли до завойовників.

Так Олександр назавжди змінив географію середземноморського узбережжя Лівану: острів перетворено на півострів :)
І на кінці цього півострова, розташовано сучасне невелике ліванське місто Тир. Але це місце раніше було просто островом і не є місцем стародавнього Тиру. Отже, й пророцтво про те, що Тир не буде відбудовано, також здійснилося. На місці розташування стародавнього Тиру немає нічого, лише скеля, на якій і донині, як було записано в пророцтві, рибалки розтягують неводи.

Немає коментарів:

Дописати коментар