Google+

Мандрівки святими місцями

Кожного, хто цікавиться історією та минувщиною, а також не байдужий до духовних пошуків, я запрошую до спілкування:
читайте, залишайте коментарі, діліться своїми думками, задавайте питання!

четвер, 27 січня 2022 р.

Сезам, Амастрія, Амасра

Отже, Туреччина, Чорне море, провінція Бартин, Амасра.

Місто засноване в 2 тисячолітті до н.е, в Пафлагонії. Спочатку воно називалося Сезам -

так само, як і річка неподалік. Давньогрецький поет Гомер згадує це місце в Ілліаді. 

Першими колонізували Сезам іонійські греки. А в 6 столітті до н.е. на чолі Гераклеї опинилася жінка - Амастріда. Вона була перською принцесою, племінницею Дарія третього, була в полоні і невільному заміжжі. А від іншого чоловіка Амастріда успадкувала царство. І місто отримало назву на її честь.  


Античний історик і батько географії, Страбон писав:

За річкою Парфенія іде Амастрія, місто, що має ім'я своєї засновниці. Воно споруджено на перешийку, з обох сторін якого розташовані гавані… 

Жінка на чолі держави - це було незвично для тих часів. Але Амастрія була успішною правителькою, випускала монети з власним зображенням і всіляко розвивала свої володіння. На жаль, рідні сини, щоб швидше прийти до влади, спричинили загибель матері, але й самі скоро поплатилися за це, втративши і життя, і царство.   

З ІІІ Століття до н.е. Амастріда входила до Понтійського царства, а з 70 року до н.е. місто опинилося під владою римлян. Вони спорудили тут фортецю, під якою знаходиться тунель, що веде до басейну з прісною водою.   

Вже з першого століття від Н.Х. після проповіді апостола Андрія тут з’явилися християни.

В часи Візантії Амастріду додатково зміцнили мурами і баштами, щоб захищатися від нападів арабів.  У 830 р. Амастріду розграбували нападники з язичницької Русі. 

З 1261 р. у місті закріпилися генуезці, які долучилися до розбудови фортеці, спорудили додаткові стіни та брами, але це не врятувало їх від поразки в протистоянні з османами. 

1460 року Султан Мехмед II Фатіх Завойовник наблизившись до міста, був вражений його красою і не хотів, щоб воно постраждало від штурму. Тож він умовив очільника фортеці здатися без бою. 

Відтоді Амастріда називається Амасра. 

Сьогодні це місто є улюбленим місцем відпочинку мешканців Анкари і Стамбула. Воно славиться своїми рибними ресторанами та затишними готелями. 

Сезам, Амастрида, Амасра - як і 3000 років тому це невеличке місто населене добрими і гостинними людьми, які люблять і доглядають його.

Немає коментарів:

Дописати коментар